Month: February 2019

Bomboloni menggoda. Resepi donat Itali yang dipenuhi dengan inti. Yummy …

Assalamualaikum … Bomboloni adalah donat Itali yang dipenuhi dengan inti yang pelbagai. Ia dimakan sebagai makanan ringan atau pencuci mulut. Resepi ni menjadi viral sejak kebelakangan ni. Dalam resepi ni saya membuat bomboloni bersama krim pastri sebagai intinya. Boleh pelbagaikan intinya mengikut citarasa masing-masing. Ada yang menggunakan nutella, coklat, kastard dan lain-lain. Telur di dalam …

Resepi ‘Puding Jagung’ kastad yg licin menawan. Confirm sedap & mudah je nk buat !

Untuk resepi puding kali ini, kami berikan resepi puding jagung sukatan cawan untuk mudahkan anda menyukat.Gunalah cawan yang mempunyai sukatan metrik atau ukuran standard.Mudah didapati di pasaraya dan kedai bakeri. Tips untuk dapatkan puding jagung kastard yang licin dan menawan adalah : 1- Semasa memasak adunan, gunakan api kecil sahaja dan sentiasa kacau adunan untuk …

Jom buat udang kering yang confirm bersih dan halal. 100%. Mudah dan cepat.

Dengan banyak isu yang timbul sekarang berkaitan kebersihan makanan, jadi kita sebagai pengguna semestinya mahukan yang terbaik dalam setiap masakan terutama masakan yang menggunakan udang kering. Walaupun udang kering banyak terdapat di pasaran , tapi mencari yang halal dan pastinya bersih menjadi satu cabaran besar.  Selepas ini , kalau anda nak buat masakan udang butter …

Tuudia !!! Resepi power ‘Sup Utara Ori Kedah’ – Ini kalau buat barulah betul² sedap

Apa yang menjadi kebiasaan dalam resepi bihun sup utara adalah warna bihunnya yang bewarna kuning. Ianya bihun biasa yang dicelur sekejap dengan serbuk kunyit untukn hasilkan bihun yang seperti itu. Satu lagi kemestiaan bihun sup utara adalah mesti ada sambal cili merah. Orang kata tak kick kalau dua  bahan ni takde. Kalau bahan lain nak …

“Rupa²nya besar ‘hikmah’ suap isteri makan”, tak sangka pesanan ustaz ni buat saya

Semasa saya ditaman petang tadi, telah datang seorang lelaki. Kami pun berbual. tengah2 kami berbual, lelaki ni telah meluahkan perasaan. Katanya dia ada masalah. Lelaki ini menceritakan tentang kehidupannya dengan keluarga, kehidupan yang beliau hadapi sangat sempit dan tidak tenteram. Kata beliau, dia dan isteri sering bertengkar sahaja. “Saya dah usaha macam2 dah bang, macam2 …