Inspirasi

Kisah pemuda ke masjid ‘ditemani’ syaiton. Apa yg berlaku memang menginsafkan !

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh… Segala puji bagi Allah, Rabb sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat. Sahabat yang di rahmati Allah, Seorang pemuda bangun awal pagi untuk solat subuh di Masjid. Dia berpakaian, berwudhu’ dan berjalan menuju masjid. …

Cleaner mintak ‘sign’ cikgu utk jd saksi penjawat awam utk isi borang. Rupa²nya dia ni

Saya semakin berperang dengan perasaan, antara logik dan andaian.Dia menyua satu borang. Saya ambil, baca & merenung dia kembali! Saya kagum! Secara spontan saya bertanya kepada dia, “Kenapa kerja di sini?” Dia menjawab dengan senyuman, “Cari duit, cikgu. Duduk rumah pun bukan dapat apa-apa.” “Dah berapa lama tak dapat kerja dengan kerajaan ni?” Tanya saya penuh …

Duit ada RM50+RM20, nk derma surau RM50 rasa ragu². Bagi jugak, tp lps tu …Ya Allah

Assalmualaikum … Hi. Aku Nur, umur awal 20-an dan sekarang seorang undergraduate di sebuah universiti awam terkemuka di Malaysia. Okay ni aku nak share satu pengalaman hidup mati yang mengubah 180 degree pandangan aku tentang kepercayaan sebenar pada Allah atau lebih spesifik, kepada janji Allah. Dipendekkan cerita beberapa tahun lalu, lepas habis SPM aku ada …

Bila saya ‘stop sekejap’ derma kat surau sbb nak jimat, terus Allah hantar peringatan

Kisah muhasabah seorang ahli perniagaan Kelmarin aku berjumpa dengan seorang ahli perniagaan. Cadangnya cuma nak dengar kisah jatuh bangun perjalanan beliau berniaga. Rupanya Tuhan mahu beri aku pengajaran yang betul-betul berbekas dalam jiwa. Ahli perniagaan ini berkata, ” Maaflah hari sebelum ni tak jadi jumpa, kereta saya rosak. Habis kena repair enjin. “ ” Wah, teruknya. …

“Orang lain nak guna ATM kak, jgn lmbt sgt” – Bila dia jawab, Ya Allah, sedihnya …

Masyarakat Malaysia,hari demi hari hidup semakin selesa didalam arus kemodenan. Namun,didalam keselesaan yang kita nikmati ini masih ada juga sebahagian orang yang masih susah atau kesempitan hidup sama ada mereka hidup di bandar atau di kampung. Seperti kisah yang telah dikongsikan oleh Tuan Khairul Hairodin ini,seorang wanita yang mempunyai dua orang anak buntu apabila tidak …

Allah uji saya, duit tinggal seringgit. Perut lapar, nk beli air pun tak lepas. Akhirnya saya

Allah tolong saya. Duit seringgit di telapak tangan, saya genggam kemas. Untuk membeli minuman pun belum tentu lepas. Kebetulan malam itu saya sangat-sangat lapar. Lalu tanpa hala tuju yang jelas, saya singgah sebentar di sebuah surau berdekatan rumah sewa untuk menunaikan solat isyak. Tahun itu 1998, ketika saya masih lagi bujang.“Apalah yang boleh dibuat dengan …