Mata wang

Ini Sejarah Penggunaan Mata Wang RM Yang Ramai TAK TAHU.

2024-06-12

Ini Sejarah Penggunaan Mata Wang RM Yang Ramai TAK TAHU. | BERITA DINDING : Tahukah anda, tarikh 12 Jun merupakan tarikh bersejarah Malaysia apabila kita mula menggunakan mata wang Ringgit secara rasmi? Perkataan ‘ringgit’ bagi merujuk kepada mata wang sebenarnya telah lama digunakan iaitu melebihi 500 tahun dahulu.

Mata wang

Cumanya ketika itu, ringgit merujuk kepada mata wang dolar Sepanyol yang bentuknya bergerigi. Perkataan ‘ringgit’ digunakan kerana pada asalnya ia membawa maksud gerigi menurut Kamus Bahasa Melayu.

Di Indonesia, mereka menggunakan mata wang Rupiah. Jika ingin melawat tempat menarik aceh, anda boleh lah membuat tukaran matawang Rupiah.

Selain ringgit, dahulunya pelbagai mata wang digunakan untuk urusan perniagaan di Malaysia. Menurut Majlis Keselamatan Negara, antara mata wang kertas lama ialah wang kertas Estet Constantinopole, wang kertas Kerajaan Jepun, duit Pitis Keping Kelantan, wang kertas negeri-negeri Selat dan Malayan Dollar, duit kertas Malaya dan Borneo Utara, wang Borneo Utara, Dollar Sarawak, Penang Dollar dan keping Terengganu.

Berikut merupakan sejarah ringgit yang berlaku sejak tahun 1967:

Kronologi sejarah penggunaan Ringgit dalam mata wang Malaysia

 

 

29 April 1967

Menteri Kewangan ketika itu, Tun Tan Siew Sin, menguar-uarkan rekaan baharu mata wang Ringgit.

“Wang baharu yang ditempah dari London tiba di Port Swettenham (kini dikenali sebagai Pelabuhan Klang) pada 17 Mei, dengan kawalan ketat melibatkan 19 kenderaan tentera. Ia kemudian dibawa ke Pejabat Mata Wang Bank Negara Malaysia di Batu Tiga, Shah Alam dan disimpan di situ sebelum diagihkan.

“Sehari sebelum digunakan secara rasmi, Gabenor Bank Negara, Tan Sri Ismail Mohd Ali mempersembahkan album set wang Ringgit pertama bernombor siri A00001 kepada Yang di-Pertuan Agong ketika itu, Sultan Ismail Nasiruddin Shah,” lapor Astro Awani.

12 Jun 1967

Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengambil alih pengurusan pengeluaran mata wang dari Lembaga Suruhanjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo.

BNM mengeluarkan wang kertas siri pertama menggunakan perkataan Ringgit.

Namun simbol yang digunakan bukanlah RM. Simbol mata wang negara ketika itu ialah tanda dolar, $.

mata wang

2 September 1968

BNM mengeluarkan wang kertas nilai $1000.

1 September 1982

BNM mengeluarkan wang kertas nilai $20 dan $500.

mata wang

Dipetik dari laman sesawang rasmi BNM, reka bentuk wang kertas siri ini berasaskan perhiasan, ukiran kayu dan hasil kerja tangan tradisi Malaysia.

Di dalam pakej travel aceh, anda akan dibawa ke tempat yang menarik dan mendamaikan kerana di aceh banyak tempat yang anda boleh lawati.

15 September 1983

BNM mengeluarkan wang kertas nilai $10, $50 dan $100.

16 Januari 1984

BNM mengeluarkan wang kertas nilai $1, $5 dan $1000 sempena ulang tahun penubuhan Bank Negara Malaysia yang ke-25, 26 Januari 1984.

Januari 1986

BNM mengeluarkan wang kertas dengan reka bentuk baru. Ia juga dilengkapkan dengan beberapa ciri keselamatan tambahan supaya wang kertas tersebut lebih sukar untuk dipalsukan.

1 Januari 1993

BNM menghentikan pengeluaran wang kertas $1.

5 Februari 1996

BNM mengeluarkan wang kertas nilai RM2.

Wang kertas RM2 merupakan wang kertas pertama yang menggunakan reka bentuk baru dengan simbol ‘RM’.

1 Julai 1999

Wang kertas nilai $500 dan $1000 tidak lagi sah diperlakukan.

Ringgit pada masa kini

Transaksi tunai dalam mata wang Ringgit kini adalah berbentuk wang kertas yang bernilai RM100, RM50, RM20, RM10, RM5 dan RM1. Penggunaan dalam bentuk wang syiling juga digunakan iaitu 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen.

Di Indonesia juga menggunakan wang Rupiah berbentuk kertas. Jika ingin ke aceh anda boleh lah mengambil pakej murah aceh yang ditawarkan, kerana banyak tempat di aceh yang mempersonakan.

Mata wang

Bagaimanapun, penggunaan wang syiling satu sen telah dihentikan pada 1 April 20o8. Ia dilakukan kerana mekanisme membundarkan nilai kepada nilai lima sen terhampir telah diperkenalkan.

Sumber : Siakapkeli

Artikel Lain